14.7.08

Hoe de dingen je leven kunnen veranderen 4

« hoe de dingen je leven kunnen veranderen 5 | no picture please | hoe de dingen je leven kunnen veranderen 3 »

De natuur in jezelf kwijt raken
Om de natuur in mezelf niet kwijt te raken neem ik de trein naar Amsterdam en loop de Hortus Botanicus in. Wellicht niet de meest natuurlijke omgeving in de strikte zin van het woord maar in de stad is er geen beter optie. Het publiek dat deze Hortus Botanicus bezoekt heeft een hoog Eco-gehalte en je haalt de biologen er zo tussenuit. Ik weet niet of je wel eens op fieldtrip geweest bent met de Belgische klokkenmakersvereniging. De biologen die in de Hortus Botanicus rondlopen zien er uit als Belgische klokkenmakers. Ze hebben een baard, een licht gekromde rug, het hoofd naar beneden. De blik op de grond gericht op zoek naar zeldzame plantjes.

In de Hortus Botanicus heerst groot Ecobewustzijn. Er is Ecostroom. Er is Eco afvalbewerking.
Op het terras wordt Eco-thee geserveerd met Eco-suiker en Eco-brood met garnaaltjes.
Voel me altijd wat slecht op mijn gemak bij de bewust ecologisch levende medemens.
Ze zien eruit als de lesbiennes van het eerste uur. Als je de mannenliefde afwijst mag je het schoonheidsideaal volledig laten varen. Gelukkig zijn ze daar van terug gekomen en is vrouwenliefde geen bezwaar voor jezelf mooi vinden/maken.
Maar de Eco-biologische bezoekers van de Hortus Botanicus lijken zich slechts met de schoonheid van de natuur bezig te houden. In huis kijken ze niet vaak in de spiegel.
Natuurlijke make-up en natuurlijke haarverf is toch wel te krijgen. En als je de kleren goed nat te drogen hangt, krijg je de kreuk er ook uit als je gewetensbezwaren hebt tegen het gebruik van elektriciteit voor het mooi maken van je kleren. Maar los van de aanblik van de enigszins verfomfaaide onopgesmukte eco-bezoekers op het terras van de Oranjerie, is het eten er heerlijk en de aanblik van de meer dan 4000 verschillende plantensoorten zal mijn contact met de natuur herstellen en mijn psychische disbalans weer in evenwicht brengen.

Loop door de kassen en langs palmbomen. In de vijver de meest beroemde waterlelie, Victoria amazonica.
De plant is bekend om haar enorme, ronde bladeren van wel twee meter doorsnee. Maar ook om haar bloeiwijze, die klinkt als een sprookje. De bloem bloeit slechts twee nachten, de eerste nacht wit en de tweede nacht roze. Na de tweede nacht sluit de bloem en verdwijnt ze onder water.


Langs de vijver naar de kruidentuin. Tientallen en tientallen kruiden in bloemperken.
Een bordje met naam en medicinale werking erbij. Nu zou van ontroering willen huilen maar zo'n type ben ik niet. [Het kan ook zijn dat ik niet in contact met mijn gevoelens sta, maar kan maar aan 1 aspect tegelijk werken] Op de site van de Hortus Botanicus lees ik de volgende tekst:
Oorspronkelijk was de Hortus een medicinale kruidentuin, opgericht in 1638 door het Amsterdamse stadsbestuur. De stad had net een pestepidemie achter de rug. Kruiden waren destijds van levensbelang, als basis voor medicijnen. In de Hortus bekwaamden artsen en apothekers zich in de receptuur.



Een kruidentuin, een medicinale kruidentuin. Las in de krant dat 25% van alle geneesmiddelen op basis van de werking van planten gemaakt zijn. Hier in de Hortus wordt kennis over kruiden en geneeskrachtige planten bewaard en onderwezen. Geen rondvliegende heksen of verdwaasde kwakzalvers. Serieuze wetenschappers die de werking van kruiden bestuderen.
De aanblik van de kruidentuin verrast me. Zoveel respect voor de natuur en de planten.
Er zijn nog mensen die in natuurlijke genezing geloven.

Nu mijn contact met de natuur hersteld is, nog even door naar de zee om er weer voor een hele week tegen te kunnen.

Kijk uit het raam, een grote rode kraan zwiept een nagemaakte, aangespoelde potvis, over het dak, over de bomen, in de tuin van het Schevenings museum.

Loop langs het strand en laat de schoonheid van de dingen tot me komen...


volgt meer, later, wordt vervolgd

Anna


bron: Alain de Botton
De architectuur van het geluk




hoe de dingen je leven kunnen veranderen 1 »
hoe de dingen je leven kunnen veranderen 2 »
hoe de dingen je leven kunnen veranderen 3 »


De Hortus Botanicus Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. In de tuin en de kassen groeien maar liefst 6.000 planten van ruim 4.000 soorten. De Hortus ligt in de Plantagebuurt, aan de rand van het hectische Amsterdamse centrum. Maar achter de 300 jaar oude toegangspoort is het alsof de stad haar adem even inhoudt.

Older Post Newer Post

Label Cloud

Search

© no picture please