16.7.08

Hoe de dingen je leven kunnen veranderen 5

« het kan ook zijn dat je gewoon, gewoon bent | no picture please | hoe de dingen je leven kunnen veranderen 4 »

symmetrie, samenhang, elegantie, harmonie, orde, zelfkennis

Donald Keen schrijft in The pleasures of Japanese literature dat het Japanse gevoel voor schoonheid lang verschild heeft van dat van het westen. De Japanners hielden meer van onregelmatigheid dan van symmetrie, meer van vergankelijkheid dan van het eeuwige en meer van het eenvoudige dan het bloemrijke. Dat kan omdat schilders, schrijvers en theoretici het esthetische gevoel van hun land in die richting hebben gestuurd.

Cultuur
De romantische opvatting dat we allen spontaan een individuele mening over schoonheid hebben lijkt niet te kloppen. Je wordt beïnvloed in het beoordelen van je waarnemingen. Je wordt beïnvloed in de waardering die je hebt voor de dingen en die invloed noemen we cultuur.

Orde
Orde geeft het gevoel dat het leven niet meer gecompliceerd hoeft te zijn dan het al is.
Regelmaat en voorspelbaarheid geven geestelijke rust en voorkomen onverwachte verrassingen.
Orde wordt het meest gewaardeerd waneer die gecombineerd wordt met complexiteit.
Te grote orde is saai. Te grote chaos is verwarrend.
Schoonheid ligt tussen de twee uitersten orde en chaos.

Harmonie
Het kunnen bemiddelen tussen tegenstellingen.
Oud versus nieuw.
Natuurlijk tegenover kunstmatig.
Overdadig of sober.
Vrouwelijk of mannelijk.

Wat is de aantrekkingskracht van harmonie tussen contrasterende elementen. Stel nu dat de tegenstellingen in de dingen, gebouwen en inrichting een spiegeling zijn van ons eigen innerlijk. Een spiegeling van de strijdige kanten van ons eigen karakter.
De wrijving tussen rede en emotie.
Tussen integriteit en hedonisme.
Mannelijk en vrouwelijk.

De harmonie die we in de dingen aanwijzen als mooi, verwijst naar een toestand die je in de psychologie, geluk zou kunnen noemen. Een gezonde geest.
De tegenstellingen in de dingen herinnert je aan je eigen schaduwkant. Je neiging tot chaotisch gedrag. Je mateloosheid. Je koppigheid. Je decadentie. Je snobisme, je spilzucht etc. Instinctief weet je dat je je eigen tegenpolen in evenwicht moet brengen om enige mate van gelukzaligheid te bereiken.

De poging om de tegenstrijdigheden van jezelf in evenwicht te brengen stuit vaak op weerstand van degenen, die de polariteit juist in stand willen houden. Je kan niet tegelijkertijd goed en slecht zijn, zeggen ze. Je kan niet voor en tegen zijn. Grappig en tegelijkertijd serieus. Praktisch en elegant. Mannelijk en vrouwelijk. Van hoge en lage cultuur houden.

De dingen die in harmonie zijn trekken zich daar niks van aan. Ze kunnen luxe en eenvoudig tegelijk zijn. Ze kunnen laten zien dat een subtiele harmonie bemiddeld tussen conflicterende eigenschappen van je karakter. Ze laten zien hoe je iets moois kan maken van de tegenstellingen waarmee je moet dealen.

Praktische toepassing
Hoe maak je bv. een harmonische woninginrichting? Je kan de regel van de tegenstellingen in balans vrij makkelijk toepassen in je huis. Kijk eens rond in je woonkamer. Heb je gordijnen en vloerbedekking en een zachte bank met kussens? Heb je een stenen vloer, luxaflex, buismeubelen en een witte kale muur? Beide woninginrichtingen kunnen voor de bewoners in een behoefte voorzien maar in balans zijn ze niet. De zachte kamer ontbeert een hard element. bv. luxaflex i.p.v gordijnen. In de harde kamer ontbreekt zachtheid. bv. kussens of een tapijt. Maar zelfs als je erg gehecht bent aan je gezellige kamer, of je strakke kale interieur kan je harmonie maken. Dat doe je met de accessoires. Heb je bv. je meubels en gordijnen en tapijtjes bij de IKEA gekocht laat de accessoires daar dan staan. Koop op de rommelmarkt, de antiquair, de kringloop, de vazen, spiegels en schilderijtjes. Het strakke kale interieur kan in balans komen door geen harde materialen aan de muur te hangen zoals spiegels. Een schilderij in warme kleuren of een kleurenfoto zou beter zijn. Zo kan je je hele huis doorlopen en kijken of het in balans is of doorslaat naar een van de polen.

In je kledingkeuze kan je eenvoudig hetzelfde principe toepassen. Koop je een setje van een bepaald merk, laat de accessoires [tas, sjaaltjes en schoenen] daar dan staan. Je wilt geen wandelend reclame-bord van een kledingmerk worden. Als je een strak pak koopt, koop het bijpassende bloesje dan bv. in een vintage zaak. Een elegant jurkje kan je combineren met stoere laarzen Bij mannen de klassieker, een pak met gympen en t-shirt.

Elegantie
We zien schoonheid in de dingen wanneer ze pragmatiek en functionaliteit weten te combineren met speelsheid en kwetsbaarheid. Verder zien we schoonheid in de dingen als ze samenhang vertonen en getuigen van zelfinzicht.
Tot zover Alain de Boton en zijn schoonheid.

Anna


bron: Alain de Botton
De architectuur van het geluk




hoe de dingen je leven kunnen veranderen 1 »
hoe de dingen je leven kunnen veranderen 2 »
hoe de dingen je leven kunnen veranderen 3 »
hoe de dingen je leven kunnen veranderen 4 »

Older Post Newer Post

Label Cloud

Search

© no picture please