26.2.08

Frankenstein, Casanova en een nachtwake 7

« Frankenstein, Casanova en een Nachtwake 8 | no picture please | Frankenstein, Casanova en een Nachtwake 6 »


Bleek
Zit met A. in het restaurant van de Bijenkorf.
Zie ik er moe uit?
Je ziet er moe uit.
Nog anderhalve week. Ruim anderhalve week.
Volgende week donderdag de laatste premiere.
Je ziet bleek.
Jij ook.
Wil je Bezonken Rood lezen van Jeroen Brouwers?

Zit in de trein.
A. belt. Ik ben alweer in A'dam en jij?
Vóór Eindhoven.
Ben in Bezonken Rood aan het lezen, zegt A.
Het is inderdaad een mooi boek, zegt hij.

Tineke aan het ontbijt
Heb bij mijn zoektocht naar boeken voor de voorstelling Nachtwake, een dun boekje gevonden van Leo Vroman.
Tineke uit 1964.
Blader wat in het boekje. Leo Vroman geeft de dingen menselijke eigenschappen.
Voor iemand die maar enigszins neigt naar autisme of het te letterlijk nemen van de dingen is dit een verwarrende tekst.

De tafel stond gedekt voor het ontbijt. Rijke massa's kersvers ongebezigd zonlicht storten zich erover uit. Het wittebrood lag egoïstisch [egoïstisch wittebrood] en onhandig [onhandig wittebrood] over de ontbijtkoek in zijn schaal. De ontbijtkoek rustte met zijn achterhoofd [ontbijtkoek met een achterhoofd] pijnlijk gekreukt [ontbijtkoek met pijn] juist op de richel van een plakje roggebrood. Onder zijn paars-aangelopen stolp hurkte de jonge kaas. [hurkende kaas] gekweld [gekwelde kaas] door ongezonde dromen [dromende kaas] . In de jampot worstelde de bessengeur en duwde hopeloos tegen het stijfgesloten deksel.[worstelend, hopeloze, duwende bessengeur] De broodrooster vermoeid [ vermoeide broodrooster] tegen de trekking van het zwaar afhangend snoer, maar toch schrap staand voelde [een broodrooster met gevoel] de zonnewarmte als een valsgerichte prikkel van buitengaand naar binnen voor hem in strijd met alle wetten van de natuur. [ een denkende broodrooster] Hij [de broodrooster] stuurde dwaze kleine stromen [dwaze stroom] door zijn draad. Een ongemerkt protest.[een protesterende broodrooster] Intussen kwam de schaduw van het groene rolgordijn dat boven de geopende tuindeuren hing over de tafel groeien als een lange koele zone.Het ongebruikte bordje was erin gehuld. Nu volgde het gekookte ei, eindelijk met een kans om af te koelen.De kaas ontwaakte [wakkere kaas] bij het zien [kijkende kaas] van de verandering [kaas met bewustzijn] De jam geraakte langzaam uit de zon en kwam tot rust [ rustige jam] Toen de wereld eenmaal zover was gedraaid kwam er een voetstap nader en Tineke zette zich aan het ontbijt.
Zij nam het brood weg van de koek, die heimelijk [heimelijke koek] wat prettiger [koek die zich prettig voelt] ging liggen,sneed een paar boterhammen, riep de rooster tot zijn werk, [ook Tineke gelooft in het animisme van de dingen] legde het brood dat zich nu naakt gevoelde op de broodplank [naakt brood] [brood dat zich naakt voelt]
Toen zij gegeten had begaf zij zich de tuin in waar de tuinman bezig was.

Leo Vroman, Tineke

Ben ik dat?
Lees het boek, Ben ik dat? Wat hersenonderzoek vertelt over onszelf van Mark Mieras.
Hij vraagt zich af of je nog wel verliefd kan worden als je weet dat het puur chemie van de hersenen is. Al deel ik zijn materialistische wereldbeeld niet en geloof ik dat hij oorzaak en gevolg door elkaar haalt is het toch een interessant boek.
Vooral zijn hoofdstuk over waarnemen.
Waarnemen, zien is niet te vergelijken met een fototoestel dat een plaatje maakt.
Het is veel complexer. Waarnemen is een voortdurend heen en weer schakelen tussen het netvlies, de temporaalkwab en de emotionele hersenen o.a.
Het beeld wordt in steeds kleinere delen verder geanalyseerd.

Kijken of bekeken worden
Waarnemen gebeurt alleen als het oog in beweging is. Als het de wereld aan een onderzoek onderwerpt. Zien is het beeld aftasten door er met de ogen overheen te bewegen en veranderingen in het lichtpatroon te meten.

De prikkels die de hersenen via de zintuigen ontvangen zijn fragmentarisch. De hersenen hebben corrigerende neuronen die de hersenen in staat stellen te reconstrueren waar we naar kijken of naar luisteren. Wat we ervaren is niet een soort fotografische kopie van het origineel maar het origineel gereconstrueerd uit flarden informatie.

Je kan niet alleen maar waarnemer zijn, zegt iemand tegen mij.

Het tegenovergestelde van waarnemer zijn, is de wens waargenomen te worden.
De meeste mensen delen mijn wens van onzichtbaarheid niet.
Ze willen waargenomen worden.
Als iemand je ziet, besta je.
Of zoals Jeroen Brouwers het zegt
Alleen dat wat aangeraakt wordt bestaat.

Ik besta door waar te nemen. Ik raak aan door te kijken.
Sta liever niet in de spotlights.

Wow, zegt Katrien, de actrice in Nachtwake.
Uri, zegt de spots aan.
Katrien staat in een witte lichtzee van...hoe zou Leo Vroman het zeggen.. een blije denkende lichtzee die genietend over de schouders en haren van de actrice groeit.
Beeldspraak. Ik moet me er niet aan wagen. Waarnemen. Niks erbij verzinnen.
Als actrice ben je het object van de waarneming.
Wil je bekeken worden of liever kijken?

Nog anderhalve week.
Nog ruim anderhalve week.
Je ziet bleek, zegt A.
Jij ook, zeg ik.

meer informatie over Frankenstein, Casanova en een Nachtwake


Anna

Older Post Newer Post

Label Cloud

Search

© no picture please