30.4.07

de zee zal alles schoon wassen

Jenna belt. Ze is zwanger en verontwaardigd.
Heb je de mail gelezen? Over de golfbaan van de bisschop.
Welke golfbaan?
Vrienden zijn op vakantie in Ghana. Ze mailen.
Tijdens een bezoek aan de krokodillenfarm ontmoetten we de Nederlandse architect W. A. die een golfbaan voor de kardinaal komt aanleggen.

Google op architect W.A.
Een bijzondere opdracht waaraan architect W.A. nu al jarenlang werkt, is die voor een kathedraal in Ghana. We kregen deze opdracht via een Limburgse geestelijke die contacten had met de Ghanese aartsbisschop. De kathedraal is maatschappelijk én technisch een uitdaging. Een kerk in Ghana is veel meer dan een gebedshuis, het is ook een ontmoetingsplek en biedt ruimte aan allerlei activiteiten, zoals handel. Het is een plek geworden waar dingen tot stand komen. De opdracht is in de loop van de jaren geëvolueerd tot een multifunctioneel centrum dat Cathedral City is gedoopt. De kathedraal gaat 3 miljoen euro kosten, voor Nederlandse begrippen niet veel, maar er is nog zo’n 1,5 miljoen euro nodig.

De vrienden zijn terug uit Ghana. Bij toeval zijn ze de Nederlandse delegatie tegen gekomen die het bouwproject in Accra gaan realiseren.
En de golfbaan, wil ik weten, hoe zit het met de golfbaan?
De golfbaan komt naast het hotel.
Hotel? Golfbaan? Bij een kathedraal?
Dat is om het project te kunnen financieren.

Een kerk in Ghana is veel meer dan een gebedshuis, het is ook een ontmoetingsplek en biedt ruimte aan allerlei activiteiten, zoals handel
Niks geen handels en ontmoetings-plek voor de lokale mensen.
Een golfbaan met hotel-resort ter meerdere eer en glorie van de kardinaal.
Er is al een kathedraal in Accra. Het gebouw staat zich op een heuvel en is moeilijk bereikbaar. De grond dreigt te verzakken en op ten duur zal de kerk instorten als er geen maatregelen genomen worden. De bisschop die de kerk runt heeft geen geld.
Hij neemt de vrienden mee naar een ziekenhuis in aanbouw. Alles is er. Een operatiekamer met apparatuur. De uitslaapkamer. Couveuses voor de baby's. Het zijn nieuwe spullen. De dozen en inpakmateriaal liggen nog op de vloer. Alles is er. Behalve personeel. Het huis waar de dokters en verplegers kunnen gaan wonen is nooit gebouwd. De dure apparatuur ligt te verstoffen in het nieuwe ziekenhuis.
De Nederlandse delegatie, die van de miljoenen-kathedraal annex hotel met golfbaanvoorziening gaan niet naar het ziekenhuis of naar de verzakkende kerk.
De aanblik is te troosteloos vind de gastheer.

Wie moet die kerk gaan vullen zegt de bisschop. Ook hier in Ghana loopt de kerkgang terug. De mannen komen niet meer. Kijk dan, het zijn de vrouwen en kinderen. Wie gaat die kathedraal straks vullen?

Aan het strand is een toeristen-resort. Negenhonderd dollar per nacht. Het is er nog uitgestorven.
Het strand is vervuild. Het ligt vol met plastic tasjes en afval.
Why don't you clean it?
Perhaps later, when the tourists come. Later. Now the sea wil wash the shore. The sea will clean the sand.

Older Post Newer Post

Label Cloud

Search

© no picture please