20.4.07

een golfbaan in Ghana

Jenna belt. Ze is zwanger en verontwaardigd.
Heb je de mail gelezen? Over de golfbaan van de bisschop.
Welke golfbaan?
Vrienden zijn op vakantie in Ghana. Ze mailen.
Tijdens een bezoek aan de krokodillenfarm ontmoetten we de Nederlandse architect W. A. die een golfbaan voor de kardinaal komt aanleggen. Het weer is nog altijd erg warm rond de 35 graden en vochtige lucht. Een ventilator is dus altijd in de buurt. Vanavond wordt er uitgerust en wellicht ook nog een kopje koffie gedronken bij de bisschop.

Een golfbaan voor de bisschop, zegt Jenna, in Ghana.
Het is voor de kardinaal, niet voor de bisschop. Maakt dat nog wat uit?
O, gelukkig, zegt Jenna. dan is het goed. Een kardinaal is nog hoger dan een bisschop, die moet wel een eigen golfbaan hebben.
Je bent cynisch nu?
Natuurlijk ben ik cynisch. Al was het de Paus, een eigen golfbaan is iets voor mensen die geld te veel hebben en als je in Afrika zit als kerkelijke macht denk ik dat je niet in de situatie komt dat er geld over is.

Jenna is verontwaardigd. Ze heeft een erg coulante houding t.o.z. van de kerk en religie. Maar een eigen golfbaan voor de kardinaal gaat haar te ver.
En wat vind ik. Wat is mijn mening. Hoe ziet een golfbaan in Afrika er uit?
Exact hetzelfde als een golf course waar ook ter wereld. Groen gras.
Hoe komt een Nederlandse architect in Ghana terecht om een golfbaan aan te leggen?
Contacten via Limburgse paters die missie-posten in Ghana hebben.

Google op architect. W.A.
Een bijzondere opdracht waaraan architect W.A. nu al jarenlang werkt, is die voor een kathedraal in Ghana. We kregen deze opdracht via een Limburgse geestelijke die contacten had met de Ghanese aartsbisschop. De kathedraal is maatschappelijk én technisch een uitdaging. Een kerk in Ghana is veel meer dan een gebedshuis, het is ook een ontmoetingsplek en biedt ruimte aan allerlei activiteiten, zoals handel. Het is een plek geworden waar dingen tot stand komen. De opdracht is in de loop van de jaren geëvolueerd tot een multifunctioneel centrum dat Cathedral City is gedoopt. De kathedraal gaat 3 miljoen euro kosten, voor Nederlandse begrippen niet veel, maar er is nog zo’n 1,5 miljoen euro nodig. Om kosten te besparen willen we dat de wapening van het beton wordt gemaakt van bamboe. Ook de steigers en de bekisting voor het beton worden gemaakt van bamboe. Zo wordt de kathedraal een laboratorium voor nieuwe
bouwtechnieken.


De kathedraal is er nooit gekomen. De architect is nu in Ghana om een golfbaan aan te leggen.
Hadden ze het maar niet gemaild. De vrienden die op vakantie zijn in Ghana. Die toevallig een architect tegen het lijf lopen die een golfbaan gaat aanleggen.
Nu moet ik ernaar gaan vragen als ze terug zijn. Hoe zit dat met die golfbaan.
En wat vind ik ervan. Wat is mijn mening over religie.
Lees Daniel. C Dennett De betovering van het geloof. Ben op pagina 20. Nog zo'n 400 pagina's te gaan.
Zolang stel ik mijn mening uit. En wie weet hebben ze het wel verkeerd begrepen van die golfbaan...

Older Post Newer Post

Label Cloud

Search

© no picture please