27.6.11

een sterke voorkeur voor poep....

« op een fiets zonder zadel.... | no picture please | poezie... »

Een sterke voorkeur voor poep oftewel scatologie, de studie van faeces of strontfolklore of de neiging om de menselijke uitwerpselen tot komisch onderwerp te maken. Maar valt er nog iets te lachen over fecaliën?

'De Chinezen perfectioneerden in de loop der jaren een systeem dat voorkomt dat ziektekiemen de voedselketen besmetten. Ze bemestten hun rijstvelden met biologisch afval, waaronder menselijke fecaliën'. Zelfs nu nog verwachtten sommige huishoudens op het platteland dat gasten na hun maaltijd de genuttigde voedingsstoffen terug geven aan de aarde in de vorm van mest.

Maar das war einmal, tegenwoordig is poep vies. Van poep kan je ziek worden. Het was vanochtend weer op het nieuws, het advies om geen kiemgroenten te eten. Wat zijn kiemgroenten? Kiemgroenten of Sprossen zoals ze dankzij de Duitsers bekend geworden zijn, zijn jonge plantjes, nee, geen plantjes nog, kiemen, kleine embryootjes van planten eigenlijk. Het zijn de scheuten van net ontkiemde zaadjes. En die kiemen kunnen van allerlei zaadjes gekweekt worden, zonnebloem, venkel, rode bieten, kikkererwten, asperge, radijs, linzen, prei, taugé, enzovoort enzovoort. Diversiteit in tegenstelling tot de eenheidsgroenten sla, komkommer en tomaat. Is het toevallig dat je van tomaat-zaadjes geen kiemen kan kweken omdat ze zaadjes giftig zijn?

Niet meer eten deze groenten vol vitaminen en mineralen, zegt het journaal. Niet meer eten deze jonge, nog niet gewortelde groentjes. En waarom niet? Omdat ze besmet zijn met het EHEC-bacterie. Nu is EHEC gewoon een moeilijke naam voor een poep-bacterie. Dat zeggen ze er niet bij op het journaal. Ze willen niet dat de mensen eten associëren met poep. EC, staat voor E.coli, een bacterie die voorkomt in de maag van mens en dier, niks mis mee, heb je nodig, ander verteert je voedsel niet. Die bacterie is gevaarlijk geworden omdat hij resistent geworden voor antibiotica. En hoe is dat kunnen gebeuren? Omdat dieren en mensen teveel antibiotica slikken waardoor bacteriën resistent worden en via de mest komt die bacterie in het milieu en kan zo groenten besmetten. In het geval van kiemgroenten zijn waarschijnlijk de zaadjes besmet of het water omdat kiemgroenten niet eens aarde nodig hebben om te ontkiemen. Beetje water is al genoeg.

Wat mag er nog gegeten worden? Doodgekookt, steriel, doorgestraald eten. Rauw, ongekookt eten is unrein geworden. Daar had ik over willen schrijven voor mijn bachelor-scriptie Arts and Cultural Sciences (uiteraard wel in het verbloemende wetenschappelijke taaljargon) Maar zelfs dat mag niet. Poep is geen onderwerp voor de wetenschap, ook al noem je het geen poep maar animal manure. Het is geen serieus genoeg onderwerp. Volgend jaar voor de master Artistic Research mag het wel en waarom? Omdat ik dan als kunstenaar spreek en niet als cultuurwetenschapper. Kunstenaars mogen over poep praten, wetenschappers vinden dat vies.

Pissebedden (Porcellio scaber) hebben een sterke voorkeur voor poep. Het zijn coprofagen, ze eten hun eigen uitwerpselen op. Waarom? Omdat in gezonde poep nuttige bacteriën en mineralen zitten.

Op het journaal het advies om geen kiemgroenten te eten. Op de kiemgroenten is het EHEC-bacterie aangetroffen. Deze variant is een mutatie die bijzonder gevaarlijk is omdat bij besmetting er geen antibiotica beschikbaar zijn voor genezing. Was bij vroegere E.coli-bacteriën de bron nog dieren uit de intensieve veeteelt die teveel antibiotica mogen snoepen omdat ze daar zo lekker snel van groeien, de variant op de kiemgroenten heeft een menselijke component. Mensen-poep dus.

Vandaag 27 juni, 2011, vergadert het kabinet over de toekomstige cultuurbegroting. Het zijn vooral de Sprossen die het moeten verduren. De bezuinigingen treffen met name de jonge kunstenaars of theatermakers. De sla, de komkommer en de tomaat mogen blijven. Sprossen hebben nog geen wortels, ze komen uit vele diverse bronnen en barsten van het leven. Ze zijn de kiembodem van het leven. Cultuur heeft deze kiemen nodig. De sla, de komkommer en de tomaat mogen zich bewezen hebben als serieuze groenten, veel voedingswaarde zit er niet in.

Het advies geen Sprossen te eten is als Herodes die uit voorzorg wat kindjes vermoord uit angst dat uit één van de jonge plantjes een Messias zou uitgroeien. Plantjes die besmet zijn verklaard, terwijl die plantjes zich helemaal niet vanzelf kunnen besmetten. Daar is poep voor nodig. Dieren-poep of mensen-poep. Besmette poep en die besmetting is niet door de jonge sprossjes veroorzaakt....

Anna No Picture BA, 27 juni 2011

anna

Older Post Newer Post

Label Cloud

Search

© no picture please