14.3.09

Dieren en persoonlijkheid...

« de duiven van Maastricht een update... | no picture please | wee wee... »

Boekenweek 2009
Thema-avond over dieren en persoonlijkheid
Op donderdag 12 maart 2009 hield Studium Generale een thema-avond over dieren en persoonlijkheid.

Etholoog Jan van Hooff, psycholoog Wijnand Raaijmakers en schrijver en dichter prof. Wiel Kusters praten met elkaar over het dier in de literatuur. Aanleiding is Kusters’ verschenen boek Koolhaas’ dieren.

De schrijver Anton Koolhaas (1912-1993) trok al vroeg partij voor de dieren, rond het midden van de jaren vijftig, toen ideeën over de vitale samenhang van mensenwereld en dierenrijk minder pennen, stemmen en actievoerders in beweging brachten dan in onze dagen. Hij deed dat door de dieren in zijn verhalen volledig voor vol aan te zien, als wezens die net als wij betekenis geven aan hun wereld – ook al valt die soms maar gedeeltelijk samen met de onze. Gaandeweg groeide in Koolhaas’ werk ook het besef van het levensnoodzakelijke verband tussen organismen en hun natuurlijke omgeving en attaqueerde hij de ‘menselijke ponteneur’, die zo rampzalig uitwerkte op het ecologisch systeem.

In Koolhaas' dieren opent Wiel Kusters een verrassend nieuw perspectief op Koolhaas' 'levensleer', die hij uiteenzet en verheldert in avontuurlijke interpretaties van afzonderlijke verhalen en in confrontaties van deze verhalen met contemporaine wetenschappelijke en filosofische dierbeelden.

Etholoog Jan van Hoof was niet aanwezig, hij werd vervangen door een zeer aardige mevrouw, wiens naam me helaas ontschoten is. Het was een zeer boeiende en informatieve avond. Interessante ontmoeting ook met 'Duivenman'. Waarover later meer....
Anna
Wanna know what I am doing? Check out my Twitter blog....

Older Post Newer Post

Label Cloud

Search

© no picture please