6.1.12

rosebud

salvator mundi | no picture please | rosebud »

Rosebud...rosebud...rosebud...

Wanneer hij op sterven ligt, draait een man een sneeuwglobe in zijn handen rond. Hij denkt aan zijn jeugd. Hij speelt in de sneeuw op een slee, op het beslissende moment dat hij bij zijn ouders wordt weggehaald. Hij sterft, de sneeuwglobe valt uit zijn hand en de man zegt: rosebud...rosebud...rosebud...

In de film Citizin Kane (p.11) is een woord rosebud, het kleine detail dat ieder mens uniek maakt. Rosebud is het merk van de slee waar het kleine jongetje op speelde toen hij weggehaald werd bij zijn ouders.

Pierre Assouline - mijn grote voorbeeld - is op zoek naar het kleine detail 'die anderen laat zien wie we zijn. Elk onderzoek heeft als drijfveer nieuwsgierigheid: andere mensen bestuderen maakt menselijker. [...] Dan komt de dag dat de waarheid genoeg krijgt van bewijzen. En de biograaf zichzelf erop betrapt dat hij het even niet zo nauw neemt. [...] Hij wil de documenten weer ziel en leven geven.

Wie zal het ooit willen toegeven hoe opwindend het is om zich op het uiterst kleine te concentreren? [...] De biograaf is een leverancier die in de groothandel, de tussenhandel en de kleinhandel zit. [...] Juist op het terrein van het detail speelt zich het belangrijkste af (p.12). Een detail maakt de weg vrij voor een verassende blik. Het brengt soms een ander boodschap over dan het geheel aan de hand doet (p.124).



Rosebud is the online research diary of Anna No Picture: master Arts and Sciences, Artistic Research 2012

Literatuur
Assouline, P. (2006) Rosebud, biografieën over het kleine detail. Breda: De Geus

Older Post Newer Post

Label Cloud

Search

© no picture please