29.4.08

hoe geen zin in sex een ziekte werd...

« a fool in the eyes.... | no picture please | Cécile Budé... »

Het medicijn Flibanserin is op de markt gezet als anti-depressie middel. Alleen werkt het niet tegen een depressie.
Je voelt je nog net zo beroerd als te voren. Tenminste...je voelt je nog steeds beroerd maar je hebt wel zin in sex. Daar kwamen de onderzoekers per ongeluk achter omdat de proefpersonen de -niet werkende- medicijnen niet terug brachten. Ze waren erg blij met het onbedoelde effect van het middel. Een afrodisiac, dat is een blockbuster, daar kan je geld mee verdienen. Maar voordat dat kan moet er eerst een probleem zijn en een ziekte. Het probleem is geen zin in sex hebben. Geen zin in sex is een afwijking. Een disorder. Een ziekte-beeld. De ziekte heet HSDD. Hypoactive Sexual Desire Disorder en daar moet je pillen voor slikken.


tekening André Joosten

Hoe geen zin in sex een ziekte werd
De erectiepil Viagra was in 1997 al volop in de maak, maar het ontbrak de farmaceutische industrie nog aan een vrouwelijke variant op het gebrek aan seksueel verlangen. Samenwerking met welwillende artsen en onderzoekers bracht uitkomst. HSDD bracht het tot een door psychiaters erkende aandoening. Hiermee was de weg gebaand voor medicijnen om deze ’seksuele disfunctie’ te genezen.

De farmaceutische industrie legt zich al jaren toe op het ontwikkelen van ziekten, die eigenlijk die naam niet verdienen. Voorbeelden zijn veroudering, stemmingswisselingen, verlegenheid, piekeren, botontkalking en de menopauze.

Het benoemen tot ziekten van gewone, dagelijkse kwaaltjes die bij het leven horen, is voor fabrikanten van medicijnen bijzonder profijtelijk. Aan de behandeling van echte ziekten valt voor hen veel minder te verdienen dan aan gezonde mensen, waarvan er immers veel meer zijn. De hechte relaties tussen artsen, wetenschappers, patiëntenorganisaties en de industrie leiden er toe dat er op overheden met succes druk wordt uitgeoefend voor de financiering van ’nieuwe’ geneesmiddelen.
Dit zegt de Australische journalist Ray Moynihan in Selling Sickness, een in 2002 gepubliceerd boek over de handel in ziekten.


Het verminderd seksueel verlangen bij vrouwen krijgt een naam: HSDD. Een nieuwe ziekte is geboren: Hypoactive Sexual Desire Disorder. De ziekte krijgt de hoogste erkenning: HSDD wordt opgenomen in het internationale handboek voor psychiaters, DSM [vrij vertaald: het Diagnostische en Statistische handboek voor Mentale stoornissen]

Een verminderd of afwezig seksueel verlangen kán wel degelijk een serieus probleem zijn. Een grote groep vrouwen zit hier echt mee, zegt de seksuologe en oud-hoogleraar Gerda van Dijk. Maar het is geen ziekte. Het is een klacht, die heel serieus genomen moet worden. Het is ook een klacht die vaak meerdere oorzaken heeft.
Een verminderd seksueel verlangen heeft vaak ook te maken hebben met kwesties als: ik wil geen seks op dit moment, of ik wil geen seks op deze manier, of ik wil geen seks met deze man.

De directeur van het Amerikaanse Kinsey Instituut voor onderzoek naar seksualiteit zei in het artsenblad BMJ: De afwezigheid van seksueel verlangen is in veel gevallen een gezonde en functionele reactie bij vrouwen die te maken hebben met stress, vermoeidheid of bedreigende situaties in hun relatie. Het bestempelen van seksuele moeilijkheden tot een stoornis, brengt het gevaar met zich mee dat artsen worden aangezet tot het voorschrijven van middelen om de seksuele functie herstellen. Terwijl er juist aandacht zou moeten zijn voor andere aspecten in het leven van deze vrouwen.

lees het volledige artikel in Trouw

tekening André Joosten
of kijk naar de uitzending van Radar over de macht van de farmaceutische industrie



Anna

Older Post Newer Post

Label Cloud

Search

© no picture please