15.10.07

Esra

« meisje loos | no picture please | boswachter »

Maxim Biller's boek Esra is door het hoogste rechtcollege van de Duitse Bondsrepubliek verboden.
Buller zou in de roman het persoonlijkheidsrecht van zijn vroegere vriendin geschonden hebben.
Dat schrijft Michaël Zeeman in de Volkskrant van maandag 15 oktober 2007.

Die vriendin herkent zichzelf in de geliefde van de schrijver zoals die in het boek voorkomt.
Zij onderging dat als krenkend, voor zichzelf, voor haar moeder en voor haar kind.
Biller publiceerde zijn roman Esra in 2003. Daarin beschrijft hij ondermeer de kortstondige liefdesaffaire tussen Adam en Esra. Zij en haar moeder komen er ongunstig af en de verhouding zelf wordt tot in haar intieme eigenaardigheden geschilderd.
Zodra het boek verschenen was, meldden de niet met name genoemde vrouw en haar moeder zich bij de rechter om zich te beklagen. Zij herkenden zich volledig in de beide personages in de roman en vonden dat vervelend.
De rechter gaf hun gelijk en legde de verspreiding van het boek stil. Ook veroordeelde hij de schrijver tot een schadevergoeding van honderdduizend euro aan de vrouwen.

De secure beschrijving van de intiemste details van een vrouw, die feitelijk herkenbaar is als de intieme partner van de auteur, bewerkstelligen dat lezers zich afvragen of een en ander zich inderdaad zo voltrokken heeft als in Esra te lezen valt. Dat de auteur achterin het boek schrijft dat alle figuren in dit boek verzonnen zijn en dat iedere overeenkomst met werkelijk bestaande personen derhalve toevallig zijn, doet daar volgens de rechters niets aan af.

In de Duitse literaire wereld is grote consternatie ontstaan over het vonnis. Het wordt als een bedenkelijke inbreuk op de vrijheid van de kunst ervaren. Genereus toegepast zou het immers zelfs voor allerlei klassieke Duitse romans gelden.

Michaël Zeeman

Older Post Newer Post

Label Cloud

Search

© no picture please