going under the knife
Op de radio het bericht dat er teveel mensen sterven in het ziekenhuis door menselijke fouten.
Op de televisie een man laat zich als een human cannonball wegschieten uit een kanon.
Het luchtkussen dat zijn val moet opvangen ligt niet op de goede plek.
Hij schiet 30 meter uit het kanon, 12 meter te ver. De man breekt zijn enkel. Scheurt zijn lever, heeft bloedingen in het hoofd en zijn ruggenwervels worden samen gedrukt.
Een vrouw gaat hitch-hiken in de natuur. Ze wordt aangevallen door een poema. Ze wordt gered maar de poema heeft haar rechterwang half afgebeten.
Zap verder. Een vrouw heeft een goedaardige tumor die aan de buitenkant van haar lichaam groeit. Op haar buik en op haar rug. Na een paar jaar weegt de tumor 90 kilo en blijft groeien. De tumor onttrekt teveel bloed uit het lichaam. Het hart is verzwakt. De tumor moet verwijderd, de vrouw weegt nog maar 45 kilo na de operatie. Ze is blij dat ze nog leeft.
Zap verder. Een shot van een vrouw die een implantaat in haar kin krijgt ingebracht. Voor de mooi.
Zap terug naar de poema-mevrouw. Na vele operaties is haar gezicht weer aan elkaar genaaid. Ze ziet er nog steeds mooi uit ondanks haar littekens. Ze is blij dat ze nog leeft.
De levende kanonskogel stuntman wil niet geopereerd worden. Hij vertrouwt op het zelf genezend vermogen van zijn lichaam. De artsen zeggen dat de getrainde spieren van de man zijn leven gered hebben.
Op de radio wordt gepleit voor een time-out vlak voor een operatie. Die term komt uit de luchtvaart. Even stoppen en kijken of alles klopt. Een time-out vlak voor de operatie om te checken of het linker of het rechter-been ge-amputeerd moet worden bij voorbeeld.
De vrouw met de ontevreden kin, krijgt een nieuwe. Of ze blij is dat ze nog leeft vertelt de documentaire niet.
Ziekenhuisdoden
Eén op de vijfentwintig ziekenhuisdoden sterft onnodig, meestal als gevolg van een verkeerde diagnose.
Jaarlijks sterven 42.000 patiënten in een ziekenhuis, van wie 1735 onnodig, aldus medisch onderzoeksbureau Nivel.
In totaal worden per jaar 1,3 miljoen mensen in een ziekenhuis opgenomen. Dertigduizend van hen krijgen te maken met medische fouten. Tienduizend patiënten houden daar blijvende schade aan over.