27.10.06

grijze bolletjes

Kijk uit het raam. De zon schijnt. Bouwvakkers-radiogeluid van dakdekkers. De geur van zachtgekookte eitjes uit het hotel. Een zwerver zit op zijn bankje. De koks voetballen op het plein voor het restaurant. De boom verliest zijn bladeren, eerst de rode dan de gele. Een verlaten voorjaarsnest wordt zichtbaar tussen de kale takken. In het nest liggen twee grijze bolletjes. Pluis. Nest-resten. De grijze bolletjes bewegen. Een windvlaag en het grijze bolletje richt zijn kopje op. Het is een jonge vogel. Het zijn twee jonge vogels. Twee jonge vogeltjes slapen dicht tegen elkaar aan in het krappe nest. Broeden vogels in de herfst? Welke vogels dan?
Een duif. Er zit een volwassen duif op het nest. Waar zijn de jongen? De avond valt. In de schemer bewegen de grijze bolletjes moeder is nergens te zien.
Vraag Google wanneer duiven broeden.
Google zegt:
Duiven broeden van het vroege voorjaar tot diep in de herfst. Doordat er in steden altijd voldoende voedselaanbod is kunnen stadsduiven het hele jaar door broeden. Duiven maken een slordig nest (wat nogal eens naar beneden komt) waarin twee eieren gelegd worden. Stadsduiven broeden voornamelijk rond gebouwen. De jonge duiven worden de eerste week gevoerd met duivenmelk uit de krop van de moedervogel. Na een week of zes zijn ze zelfstandig.

Moeder wil niet meer eten. Ze wil dood denken haar kinderen. Dat heeft ze gezegd. Maar moeder is kind geworden en weet niet meer dat ze moet eten en ook niet hoe. Nu moet de dochter moeder zijn.
De dochter moet beslissen of ze haar moeder eten door de strot duwt of niet. Moeilijk.
Demente ouderen vergeten dat ze moeten eten. Uiteindelijk gaan ze terug naar de zoogfase. Het worden baby’s die met de fles gevoed moeten worden. Moeder wil niet meer eten. Ze heeft aangegeven dat ze klaar is met het leven. Wil ze dat echt of zegt ze het om gerust gesteld te worden. Denkt ze dat ze een last is die net zo goed kan sterven?
De dochter moet beslissen. Wat te doen?

De duif voert haar jongen met duivenmelk. Bek open en eten.
In de natuur bestaat de vrije wil niet.
vrijdag 27 oktober 2006

Older Post Newer Post

Label Cloud

Search

© no picture please